Co zrobić, aby olej lniany nie tracił cennych omega-3?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Olej lniany jest produktem spożywczym, który pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, koncentrację i pracę mózgu. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowej wartości cholesterolu, ciśnienia krwi, poziomu cukru. Badania wskazują także na jego możliwość walki z nowotworami, nadwagą czy stanami zapalnymi. Produkt ten jest ceniony głównie za zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.

Jak dbać o olej lniany, by w pełni doświadczyć jego pozytywnego działania?

Wspomniane kwasy omega są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Człowiek nie potrafi ich sam wyprodukować, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Najlepiej wybierać oleje, które posiadają odpowiednio skomponowane proporcje kwasów. Ważne jest także pochodzenie nasion i proces ich obróbki podczas tłoczenia. Doskonałym przykładem dobrej produkcji jest olej lniany dostępny na stronie https://oleoteka.pl/nasze-oleje/35,olej-lniany.

Olej należy odpowiednio przechowywać, by nie tracił on kwasów omega-3. Najlepiej trzymać go w lodówce. Zalecana temperatura to 4 – 10 st. C. Musi znajdować się w dobrze zakręconej, przyciemnionej szklanej butelce. Im częściej będziemy go spożywać, tym więcej cennych właściwości dostarczymy naszemu organizmowi. Po otwarciu olej należy wypić w przeciągu 4 tygodni. Nie należy go poddawać obróbce termicznej, a jedynie dodawać jako dodatek do zimnych przekąsek lub spożywać bezpośrednio z łyżeczki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*