Grzyby są bardzo cenionym składnikiem w kuchni, głównie ze względu na swoje walory smakowe i charakterystyczny aromat. Są niezastąpione w trakcie przygotowywania wigilijnych potraw. Wiele osób zastanawia się który wariant grzybów lepiej sprawdzi się w codziennej kuchni – świeże czy suszone. Obydwa rodzaje mają swoje plusy. Świeże grzyby mają nieco więcej witamin z grupy B oraz błonnika, natomiast suszone odznaczają się większą zawartością białka, żelaza oraz magnezu. Niektóre gatunki grzybów po ususzeniu mają także dużo mocniejszy smak i aromat, co również jest bardzo ważną kwestią dla wielu osób. Zastosowanie grzybów suszonych i świeżych jest niemal takie same i zależy głównie od naszych własnych preferencji. Grzyby suszone mają jednak pewną przewagę nad świeżymi – możemy ich używać przez cały rok. Więc jeśli do sezonu grzybowego jeszcze długa droga, wystarczy sięgnąć po nieco suszonych grzybów, aby móc cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Grzyby suszone można wykorzystać na mnóstwo różnych sposobów. Sprawdzą się idealnie w zupach, zapiekankach, sosach czy farszu do np. pierogów czy krokietów. W zależności od potrawy, można je dodać bezpośrednio lub po wcześniejszym namoczeniu. Bardzo popularnym grzybem, który można wykorzystywać na wiele różnych sposobów jest borowik suszony. Sprawi on, że potrawa będzie o wiele bardziej aromatyczna.