Produkty świeże, a mrożone – czy różnią się jakością?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób żyje w przekonaniu, że świeże produkty to zawsze lepszy wybór. Wydaje się, że mrożonki są gorsze jakościowo i nie mają tak wielu składników odżywczych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Czy świeży zawsze znaczy bardziej wartościowy? Odpowiadamy!

Zalety płynące z mrożenia produktów

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mrożony może znaczyć lepszy. Wśród zalet, poddawania produktów mrożeniu, można wymienić:

  • Brak zbędnych dodatków

Mrożenie to proces, który sam w sobie konserwuje produkty, dlatego też nie ma konieczności dodawania do nich szkodliwych dla zdrowia konserwantów.

  • Tak samo zdrowe i smaczne

Mrożony, nie oznacza pozbawiony właściwych dla niego substancji odżywczych i smaku. By mieć pewność co do ich obecności, należy zadbać o wysoką jakość kupowanych produktów, dlatego też warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie: https://danex.pl/. Co więcej, pamiętaj że wytracanie składników odżywczych następuje także w przypadku świeżych produktów!

  • Zawsze pod ręką

Korzystanie z produktów mrożonych daje możliwość przechowywania ich przez jakiś czas w zamrażarce bez obaw o ich zepsucie. Dzięki temu można korzystać z nich przez cały rok, kiedy tylko mamy na nie ochotę, bez względu na sezon.

  • Zamrożone od razu po zbiorach

Wiele świeżych warzyw czy owoców zbieranych jest tak, by miały czas na dojrzewanie w trakcie transportu. Z kolei produkty przeznaczone do mrożenia zbierane są jako dojrzałe i od razu poddawane niskim temperaturom, co pozwala na zatrzymanie utraty przez nie cennych składników odżywczych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*