Jakie produkty kuchni azjatyckiej warto włączyć do posiłków na co dzień?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jedzenie potraw z różnych rejonów świata stało się bardzo modne. Coraz większą wagę przywiązujemy także do stosowania w diecie zdrowych produktów. Z tego powodu coraz większym powodzeniem cieszą się potrawy kuchni azjatyckiej, która łączy ze sobą i modę i zdrowe produkty. Co więc warto zastosować w naszej codziennej diecie?

Produkty niezbędne do orientalnych potraw

Kiedy decydujemy się na częstsze przygotowanie i spożywanie dań kuchni azjatyckiej, musimy zdawać sobie sprawę, że niektóre produkty mogą okazać się trudno dostępne. Nie jest łatwo w zwykłym sklepie spożywczym kupić trawę cytrynową czy pastę tahini. A są to jedne z podstawowych produktów wykorzystywanych w potrawach azjatyckich. Natomiast takie produkty jak makaron ryżowy, sos sojowy, pastę curry i oczywiście ryż kupimy bez większych problemów.

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się także warzywa, które są uprawiane w Polsce. Są to między innymi marchewka, por, fasola czy cukinia.

Innymi popularnymi produktami w kuchni azjatyckiej są grzyb mun, mleczko kokosowe, kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska, pędy bambusa, ziarna sezamu oraz różnego rodzaju egzotyczne fasole. Do potraw niezbędne jest też mięso kurczaka, wołowina, krewetki i ryby różnych gatunków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*