Jednym z pożądanych produktów w każdej kuchni jest z pewnością kiełbasa swojska. Wytwarza się ją samodzielnie w warunkach domowych z mięsa wieprzowego, boczku (a nierzadko wołowiny), soli peklowanej oraz wybranych przypraw. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, bardzo wyrazistym smakiem i aromatem, przez co stanowi wprost idealny dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście można ją również z powodzeniem spożywać na kromce świeżego chleba – np. z masłem i pomidorem.
Kiełbasa swojska znakomicie sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do bigosu myśliwskiego, czyli tradycyjnej polskiej potrawy z kapustą, mięsem, suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami. Zdecydowanie najlepiej smakuje on dopiero kolejnego dnia po przyrządzeniu. W tym przypadku kawałki kiełbasy przed włożeniem do garnka należy koniecznie podsmażyć dla wzmocnienia aromatu. Oprócz tego omawiany produkt w niewielkiej ilości można zastosować w zupie grochowej, która posiada właściwości silnie rozgrzewające i prozdrowotne. Warto ją spożywać zwłaszcza w chłodne dni jesienne i zimowe. Kiełbasa świetnie podkreśla ponadto smak węgierskiego leczo z warzyw, sycącej zapiekanki makaronowej, hot doga w wersji typowo polskiej, grzanek zapiekanych z serem, sałatki ziemniaczanej, zupy gulaszowej, domowej pizzy na cienkim lub grubym cieście, kapuśniaku góralskiego, zalewajki, wielkanocnego barszczu białego, fasolki po bretońsku, włoskiego calzone, spaghetti carbonara i risotto. Dodajmy, że wysokiej jakości kiełbasę swojską można bez problemu kupić choćby w tym sklepie online: https://paczkazrusiborza.pl/produkt/kielbasa-swojska-z-rusiborza-030-kg/.