Przechowywanie żywności jest bardzo popularne i przede wszystkim praktyczne. Ponadto dzięki przechowywaniu żywności ogranicza się jej straty i niepotrzebne wyrzucanie. Co więcej przechowywanie żywności w sposób poprawny pozwala zapobiegać utracie wartości i składników odżywczych. Właściwe przechowywanie żywności należy rozpocząć od jej odpowiedniego pakowania. Wytrzymałe worki do pojemników e2 są bardzo często stosowane podczas pakowania żywności. Wykorzystanie znajdują one nie tylko w detalicznym i indywidualnym pakowaniu żywności, ale także hurtowym. W związku z tym świadczy to o ich dużej wytrzymałości, a także przydatności w pakowaniu i przechowywaniu żywności.
Zachowanie dobrego smaku warzyw i owoców bez utraty witamin i związków odżywczych jest możliwe. Przed rozpoczęciem pakowania należy dokładnie sprawdzić czy na owocach i warzywach nie ma fragmentów pleśni czy śladów gnicia. W przypadku ich wystąpienia należy odrzucić w ten sposób uszkodzone warzywa jak i owoce. Po włożeniu ich w pojemniki lub woreczki całość można włożyć do lodówki lub w chłodne i zimne miejsce, gdzie będą mogły zachować wysoką jakość.