Jak powstają obwarzanki?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Obwarzanki to wytrawne wypieki o okrągłym, pierścieniowym kształcie. Ich receptura powstała prawdopodobnie kilkaset lat temu i była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Często były sprzedawane na straganach, podczas odpustów, dziś często są produktem regionalnym, na przykład w Odrzywole. Informacje o ich rodzajach można przeczytać na stronie producenta: https://obwarzankiodrzywolskie.pl, gdzie również można je zamówić.

Wyrób obwarzanków

Obwarzanki powstają z dość prostego przepisu, w którym używa się mąki, jajek i niewielkiej ilości cukru i soli. Z powstałego ciasta tworzy się wałeczki, a te zwija się w formę pierścienia. Tak powstały wyrób wkłada się do osolonego wrzątku, czyli obwarza się je. Stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Gdy wypłyną, wyjmuje się je łyżką cedzakową i układa na blaszce. Następnie należy je upiec, tak długo, by miały złoty kolor.
Obwarzankom można nadać smak poprzez posypanie ich różnymi dodatkami, jak na przykład makiem lub sezamem. Przed pieczeniem należy je posmarować białkiem i oprószyć wybranymi ziarenkami. Można też uzyskać ich lekko słodkawy smak, w tym celu po upieczeniu trzeba je zanurzyć w osłodzonej wodzie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*