Jak powinni odżywiać się sportowcy?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Niezwykle istotną rolę w rozwoju każdego sportowca odgrywa prawidłowe odżywianie. Ma ono bowiem bezpośredni wpływ na uzyskiwanie zadowalających rezultatów treningowych, a także pozwala utrzymać tkankę tłuszczową na optymalnym poziomie. Codzienna dieta musi być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana, tak aby skutecznie dodawała sił. Oczywiście duże znaczenie przy jej opracowywaniu ma idealne dostosowanie do płci, wieku oraz dyscypliny uprawianej przez daną osobę.

Dodatkowa suplementacja to strzał w dziesiątkę

W przypadku sportowców dieta powinna być bogata zarówno w dobrej jakości białko, jak i węglowodany złożone (zawierające magnez, potas i witaminę B). Wynika to z faktu, że ten pierwszy element stanowi wartościowy materiał budulcowy mięśni, natomiast drugi dostarcza energii niezbędnej do szybkiej regeneracji organizmu i dobrego samopoczucia. Cenne białko występuje np. w jajach kurzych, mięsie drobiowym, wieprzowinie, jogurtach naturalnych, niskotłuszczowych serach oraz rybach. Z kolei węglowodany złożone znajdziemy choćby w kaszy gryczanej, brązowym ryżu, warzywach, roślinach strączkowych, a także pieczywie wieloziarnistym razowym.

Oprócz tego zaleca się wyeliminowanie z codziennego jadłospisu alkoholu, produktów wzdymających (cebuli, soczewicy itp.), niektórych przypraw (curry, papryki, octu, gorczycy) oraz słodyczy. Taką dietę warto zawsze uzupełnić o gotowe suplementy, których celem jest dostarczenie ciału niezbędnych składników odżywczych. Godne polecenia są zwłaszcza preparaty białkowe i kolagenowe, witaminy w tabletkach czy aminokwasy w płynie, dostępne m.in. w tym sklepie online: https://atworkout.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*