Z roku na rok coraz większą popularnością w Polsce cieszy się kombucha. Jest to słodko-kwaśny napój herbaciany o charakterze musującym, powstały wskutek fermentacji opartej na wykorzystaniu specjalnego grzybka japońskiego. Charakteryzuje się delikatnie galaretowatą konsystencją, a dodatkowo posiada mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego jest bardzo często pity przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Wysokiej jakości kombuchę kupimy m.in. w tym sklepie online z produktami ekologicznymi: http://ekogoods.pl/.
Kombuchę można oczywiście dostać w wielu sklepach internetowych i stacjonarnych, ale równie dobrze można ją przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Wystarczy zaparzyć w dzbanku z gorącą wodą torebkę czarnej bądź zielonej herbaty, wsypać kilka łyżeczek cukru i wystudzić napój. Następnie trzeba jeszcze dodać do całości kombuchę w formie proszku. Uzyskany w ten sposób napar niezwykle pozytywnie wpływa na organizm. Przede wszystkim posiada zdolność do skutecznego odtruwania ciała z substancji toksycznych, co skutkuje wyraźnie lepszą przemianą materii.
Oprócz tego pita regularnie kombucha podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia w znacznym stopniu koncentrację, niweluje stres (działa uspokajająco), łagodzi chroniczne migreny, stabilizuje pracę układu pokarmowego, usprawnia funkcjonowanie nerek i wspomaga regenerację wątroby. Nie powinna być spożywana jedynie przez kobiety w ciąży, małe dzieci i osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ w jej składzie znajduje się kofeina, sporo cukru, a niekiedy alkohol.