Odpowiednie wyposażenie cukierni pozwala tworzyć prawdziwe, słodkie dzieła sztuki. Bardzo ważne są funkcjonalne i profesjonalne piece, wydajne miksery i sprzęty do wyrabiania ciasta. Nie może jednak zabraknąć prostych i podstawowych akcesoriów, które przydatne są do codziennych czynności. W każdej cukierni niezbędne są wałki do ciasta, formy do wypieków, rękawy do lukru, ale też ubijaczki do jajek oraz pędzelki do smarowania babeczek.
Cukiernia odpowiada za wypiek słodkości, dlatego musi mieć rozmaite formy i blachy do ciast. Zdobienie wypieków, zwłaszcza tortów jest możliwe, jeśli posiada się rękawy oraz kolorowe barwniki do masy cukrowej. Wiele prostych czynności w cukierni robi się rózgą kuchenną. To proste i niedrogie urządzenie, którego nie może zabraknąć w piekarni, w cukierni, ale też w domu. Przy jej użyciu można łatwo rozrobić jajka, zrobić ciasto naleśnikowe lub wymieszać lukier. Rózga powinna być zawsze pod ręką. Warto wybierać produkty wykonane ze stali nierdzewnej, które można łatwo wyczyścić oraz umyć w zmywarce. W cukierni przydadzą się też witryny chłodnicze, które pozwolą bezpiecznie przechowywać gotowe wypieki oraz składniki do ciast, w tym świeże owoce i jajka.