Tych potraw kuchni indyjskiej warto spróbować

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia indyjska od dawna cieszy się popularnością wśród fanów pikantnych potraw oraz wegetarian. Wszystko to za sprawą różnorodnych przypraw, nadających daniom specyficznego, wyrazistego smaku. Indyjskie upodobania kulinarne są bardzo zróżnicowane – na północy kraju jada się przede wszystkim potrawy złożone z mięsa, na południu się ich unika. Oto opis kilku dań, które oczarują kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Curry

To kultowe już danie znane jest na całym świecie. Co ciekawe, tradycyjne curry wcale nie musi zawierać tej przyprawy – to po prostu posiłek złożony z warzyw, mięsa i gęstego, aromatycznego sosu, najczęściej w towarzystwie ryżu basmati. Jego olbrzymią zaletą jest możliwość indywidualnego doboru składników. Nie istnieje jeden konkretny przepis na indyjskie curry, dzięki czemu osoby na diecie wegetariańskiej mogą zrezygnować z mięsa i zastąpić je kolejną porcją warzyw, a osoby o nieco bardziej wrażliwym żołądku postawić na łagodniejsze przyprawy i użyć mleka kokosowego jako bazy do sosu.

Kurczak tikka masala

Danie tak pyszne, że premier Wielkiej Brytanii ogłosił je brytyjską potrawą narodową. Kurczak tikka masala to po prostu filety z kurczaka w śmietanowym sosie masala z pomidorami. Kluczowym składnikiem poza kurczakiem jest w tym przypadku mieszanka przypraw zwana garam masala. Istnieje co najmniej 48 receptur na to danie, co oznacza wiele smakowitych kombinacji do odkrycia.

Tandoori

Ważną częścią kuchni indyjskiej są dania przyrządzane w glinianym piecu tandoor. Tandoori to przeważnie marynowane w jogurcie mięso różnego rodzaju, owoce morza, warzywa i charakterystyczne pieczywo naan. Dania charakteryzują się wyjątkowo silnym aromatem oraz kolorem, ponieważ ich temperatura pieczenia wynosi ponad 480 stopni Celsjusza. Z tego względu są chrupkie z zewnątrz, a przy tym soczyste w środku.

Dania wegetariańskie

Wiele popularnych obecnie dań bezmięsnych wywodzi się właśnie z Indii. Dal jest ogólnym określeniem na potrawy przygotowywane z warzyw strączkowych. Na zachodzie najbardziej rozpowszechniona jest wersja dalu w formie kremowej zupy z czerwonej soczewicy. Kolejnym popularnym daniem dla osób nie jedzących mięsa jest alu kofta, czyli kulki warzywne w pikantnym sosie pomidorowym. Popularne są także samosy  – małe trójkątne pierożki nadziewane warzywami, mięsem z kurczaka lub serem panir. Pierożki tradycyjnie smaży się na głębokim oleju, aby ciasto pozostało kruche i chrupiące.

Przepisy na poszczególne dania znajdują się na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-indyjska-poznaj-najbardziej-popularne-potrawy/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*