Przyrządy kuchenne – drewniane czy plastikowe

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W kuchni na co dzień wykorzystuje się wiele przyborów, które ułatwiają gotowanie. Są to przede wszystkim różnego rodzaju łyżki, cedzaki, łopatki i szczypce. Najpopularniejsze są te wykonane z tworzywa sztucznego lub drewna. Wiele osób zastanawia się, jaki materiał jest najbezpieczniejszy nie tylko dla delikatnej powłoki teflonowej, która pokryta jest zdecydowana większość garnków oraz patelni, ale także dla zdrowia.

Właściwości przyrządów z drewna i plastiku

Przyrządy z drewna znane są już od wieków. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie rysują powierzchni naczyń i są bezpieczne dla środowiska. Trzeba jednak pamiętać, że drewno nie powinno być zbyt długo moczone w wodzie, ponieważ może to spowodować jego pękanie. Wilgotne środowisko jest także doskonałym miejscem do rozwoju bakterii, dlatego bardzo ważne jest to, aby po każdym umyciu przyborów z drewna dokładnie wytrzeć je, aż będą całkowicie suche. Materiał ten ma także tendencję do nasiąkania tłuszczem oraz pochłaniania zapachu przyrządzanych potraw, co sprawia, że trzeba je dość często wymieniać. Przybory wykonane z tworzyw sztucznych są przede wszystkim odporne na działania wysokich temperatur. Dzięki temu, że nie w swojej strukturze nie posiadają porów nic nie wnika w ich głąb. Są zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu i nie sprzyjają rozwojowi bakterii. Nie wchłaniają zapachów i większość z nich można myć w zmywarce. Wybierając przyrządy plastikowe trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na to, z jakiego dokładnie materiału zostały wykonane. Musi być on bowiem bezpieczny w kontakcie z żywnością. Z tego względu trzeba wybierać przybory pochodzące ze sprawdzonego źródła, które można znaleźć na stronie https://www.villaitalia.pl/category/przyrzady-do-kuchni

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*