Własna restauracja to wymagający, ale jednocześnie bardzo satysfakcjonujący biznes. Decydując się na prowadzenie lokalu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych cech prowadzenia działalności, bez których trudno mówić o sukcesie. Podstawą jest oczywiście smaczna kuchnia, która opiera się na precyzyjnie przemyślanym menu i wysokiej jakości składnikach. Dobra restauracja to jednak nie tylko smaczne jedzenie. Konkurencja na rynku jest ogromna, dlatego lokal powinien się wyróżniać.
Wystrój restauracji to jeden z ważniejszych elementów, który wpływa na odbiór gości i decyduje o sukcesie lokalu. W związku z tym jej aranżacja powinna być spójna i pasować do charakteru wnętrza, a także serwowanych dań. Nieodpowiedni wystrój, a przede wszystkim brak porządku i organizacji może przełożyć się na brak klientów, a w konsekwencji poważne problemy finansowe. Kluczowym wyznacznikiem sukcesu jest także przemyślana nazwa i logo firmy, które są często pierwszym znakiem, z którym spotyka się klient. W związku z tym warto tutaj podkreślić znaczenie działań marketingowych, które w bezpośredni sposób przekładają się na rozpoznawalność marki i jej zyski.