Jedzenie potraw z różnych rejonów świata stało się bardzo modne. Coraz większą wagę przywiązujemy także do stosowania w diecie zdrowych produktów. Z tego powodu coraz większym powodzeniem cieszą się potrawy kuchni azjatyckiej, która łączy ze sobą i modę i zdrowe produkty. Co więc warto zastosować w naszej codziennej diecie?
Kiedy decydujemy się na częstsze przygotowanie i spożywanie dań kuchni azjatyckiej, musimy zdawać sobie sprawę, że niektóre produkty mogą okazać się trudno dostępne. Nie jest łatwo w zwykłym sklepie spożywczym kupić trawę cytrynową czy pastę tahini. A są to jedne z podstawowych produktów wykorzystywanych w potrawach azjatyckich. Natomiast takie produkty jak makaron ryżowy, sos sojowy, pastę curry i oczywiście ryż kupimy bez większych problemów.
W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się także warzywa, które są uprawiane w Polsce. Są to między innymi marchewka, por, fasola czy cukinia.
Innymi popularnymi produktami w kuchni azjatyckiej są grzyb mun, mleczko kokosowe, kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska, pędy bambusa, ziarna sezamu oraz różnego rodzaju egzotyczne fasole. Do potraw niezbędne jest też mięso kurczaka, wołowina, krewetki i ryby różnych gatunków.