Wino wytrawne to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji winogron. Wyróżniamy wina białe, czerwone i różowe. To czy jest w smaku słodkie, czy wytrawne, zależy od ilości cukru, który wystąpił w procesie fermentacji. Wpływ na smak może też mieć ilość promieni słonecznych, która jest specyficzna dla regionu, w którym hodowano winogrona. Wiele win wytrawnych z różnych stron świata jest dostępnych do zakupu w sklepie internetowym https://www.profilwino.pl/
Czerwone wino wytrawne zazwyczaj kojarzy się z romantyczną kolacją przy świecach lub z grzańcem świątecznym. Nie warto ograniczać się do tych stereotypów. Grzaniec zazwyczaj składa się z cukru, przypraw i pomarańczy i zabija prawdziwy smak wina. Lepszym pomysłem jest skomponowanie desek przekąsek i dobranie do nich odpowiedniej butelki. Dopasujmy je do potrawy. Ciężkie potrawy potrzebują rozbudowanego smaku. Do czerwonego wina wytrawnego doskonale sprawdzą się mięsa (np. dziczyzna, wołowina), przekąski z ciasta francuskiego, prażone migdały, suszone kabanosy lub oliwki. Wino wytrawne jest też wspaniałym dodatkiem do makaronów i wszystkich potraw z ciężkimi sosami.
Do jakich okazji najlepiej więc pasuje wino wytrawne? Będzie doskonałym prezentem urodzinowym, imieninowym, elementem pikniku, dodatkiem do obiadu. Jest odpowiednie na chłodniejsze dni, kiedy nie ma zbyt wysokiej temperatury. Kolekcję wyselekcjonowanych win wytrawnych znajdziesz w sklepie Profil Wino: https://www.profilwino.pl/pl/c/Wytrawne/66