Aperol to słodko-gorzki włoski aperitif o smaku pomarańczowym. Aperol jest popularnym napojem we Włoszech i jest tradycyjnie mieszany z sodą, aby zrobić Aperol Spritz. Nazwa pochodzi od faktu, że jest on produkowany z gencjany, zioła, które było używane do leczenia gorączki. Marka twierdzi, że jej sekretna receptura obejmuje ponad 40 składników, w tym zioła, przyprawy, korzenie i jagody.
Oryginalny przepis na Aperol zawierał korzeń goryczki, ale obecnie w produkcie końcowym pozostaje tylko ekstrakt. Obecnie firma stosuje w swoich produktach zarówno sztuczne, jak i naturalne substancje słodzące, choć zgodnie z prawem muszą one stanowić mniej niż 10 procent zawartości każdej butelki.
Aperol został po raz pierwszy wyprodukowany w 1919 roku przez Luigi Amedeo Perugia, który zainspirował się sukcesem Campari, innego popularnego włoskiego słodko-gorzkiego aperitivo. Amedeo nazwał swój produkt od miasta, w którym mieszkał: Aperol (obecnie znany jako Aperitivo).
Nazwa „aperitivo” oznacza „otwierać”, co odnosi się do jego zastosowania jako przystawki przed kolacją.
Aperol zawsze był produkowany we włoskim regionie Emilia Romagna, który jest również ojczyzną innych znanych włoskich marek, takich jak szynka parmeńska, ser Parmigiano-Reggiano, kiełbasa Mortadella i wino Lambrusco.
Jeśli chcesz kupić dobry alkohol, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://www.foczkaalkohole.pl/kategoria-produktu/likiery/aperol/.