Coraz większą popularnością cieszą się dania zrobione w specjalnych żeliwnych kociołkach, które ustawia się nad rozżarzonym paleniskiem. Ich miłośnicy rozpływają się nad smakiem potraw przygotowywanych w ten sposób oraz testują rodzaje drewna, na którym jedzenie wychodzi jeszcze lepiej. Czy jednak specjały przygotowywane w taki sposób można zaserwować na każdą okazję? Na jakie sprawdzą się najlepiej?
Nie ma lepszego pomysłu niż danie przygotowane w tym specjalnym naczyniu dla przyjaciół, szczególnie jeśli zabierzesz ich na działkę. Rozpal ognisko. Kiedy drwa się już nieco wypalą, możesz rozpocząć gotowanie. Do środka żeliwnego garnka włóż na przykład ulubione warzywa i mięso. Szczelnie zamknij. Następnie ustaw go stabilnie w żarze, by za około 1,5 godziny cieszyć się niezapomnianym smakiem. Jeżeli już zdecydowałeś się na kociołek przepis, który zawsze się udaje, nawet początkującym, to gulasz węgierski.
Wojskowa grochówka przygotowana w taki sposób, smakuje wyjątkowo. Jeśli lubisz wyjeżdżać pod namiot z rodziną lub znajomymi, taki sposób przyrządzenia obiadu świetnie się sprawdzi. Nie wymaga mieszania ani dodatkowego pilnowania.
Wielki stół na przyjęciu weselnym nie wydaje się niczym dziwnym, nawet w bardzo eleganckich restauracjach. Dlatego, gdy planujesz wykwintną kolację, możesz urozmaicić menu właśnie takim specjałem z kociołka. Wystarczy po przygotowaniu dania, przełożyć je do estetycznych naczyń i podać na stół.
Jak widać potrawa, która na pierwszy rzut oka kojarzy się raczej z luźną atmosferą ogniska, może być także śmiało serwowana na dystyngowanym przyjęciu.