Co kryje w sobie tahini?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Tahini to sezamowa pasta, która jest składnikiem wielu orientalnych potraw. Świetnie nadaje się nie tylko do urozmaicenia smaku dań wytrawnych, ale także deserów oraz koktajli. Dzięki swoim cennym właściwościom powinna znaleźć się w każdej kuchni.

Właściwości pasty tahini

Tahini jest masłem otrzymywanym przede wszystkim z prażonych ziaren sezamu. Posiada ona wiele wartościowych witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę A, E, cynk, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo. Sezam jest bogatym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, które hamują rozwój wolnych rodników. Składniki zawarte w paście tahini zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, nowotworów, problemów ze skórą, a także chorobie Alzhaimera. Bardzo dobrze wpływają one na ogólną kondycję oraz wygląd skóry. Ma ona również szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim dodaje się ją do humusu, a masło sezamowe można także z powodzeniem używać do przyrządzenia pysznych i pożywnych – a przede wszystkim – zdrowych past do kanapek. Jeśli chcemy kupić ten niesamowity dodatek do potraw, jakim jest pasta tahini cena jej nie jest wygórowana, dzięki czemu jej zakup nie obciąży budżetu domowego. Można ją dodać do wielu popularnych dań, takich jak zupy, potrawy z ryb, ciasta i desery. Świetnie sprawdzi się także jako baza do orzeźwiających koktajli.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*