Niedobory witaminy B – jak je uzupełnić?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Witamina B jest rozpuszczalna w wodzie. Jest witaminą nietrwałą. Niedobór witaminy B prowadzi przede wszystkim do utraty łaknienia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego.

Natomiast niedobór witaminy B1 prowadzi do zaburzeń trawienia, zaniku popędu płciowego oraz zaniku miesiączkowania. Natomiast znaczny niedobór witaminy B1 w diecie prowadzi do rozwoju choroby beri – beri, która charakteryzuje się anoreksją, zanikiem mięśni oraz zaburzeniami z układu nerwowego. Aby uzupełnić niedobór witaminy B1 należy jeść drożdże, produkty zbożowe z pełnego przemiału czyli płatki owsiane i kaszę oraz wędliny, mięso przede wszystkim wieprzowe, orzechy, a także nasiona roślin strączkowych czyli fasolę, groch, soję. Jednak nie zawsze jedzenie samych produktów, które zawierają duże ilości witaminy B1 wystarczy. Czasem należy sięgnąć po suplementy diety czyli witaminę B1 w kapsułkach.

Także niedobór witaminy B12 jest niebezpieczny, ponieważ prowadzi do zaburzeń w tworzeniu się krwinek oraz niedokrwistości megaloblastycznej i uszkodzenia układu nerwowego. Aby temu zapobiec należy spożywać produkty zwierzęce, a przede wszystkim nerki i wątroby. Mniejsze ilości występują natomiast w jajkach, produktach mlecznych oraz rybach. Niestety produkty zbożowe, owoce i warzywa tej witaminy nie zawierają.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*